Sumbangan dana untuk tabung PKWR

sila hubungi PKWR DUN Pantai Merdeka
04 - 438 0595


pkwrn27@gmail.com
khidmat_pantai_merdeka@yahoo.com

Saturday, May 24, 2008

Lawatan ke Kampung Berapit dan Hutan Gelam

Jumaat - 23 May 2008, YB Cikgu Lah telah berkelapangan menziarahi penduduk kampung yang keuzuran dan fakir miskin. Dalam sessi lawatan YB tersebut, sebanyak 11 orang penduduk yang uzur sempat diziarahi.Lawatan tersebut turut disertai bersama Setiausha Politik 2 YB, Sdr. Rosli Darus, Timbalan YDP Kawasan Sg Petani, Tn Hj Abdul Rahman Salleh serta Pimpinan Cawangan Tn Hj Mohd Isa Mahmud dan Sdr. Ishak Ismail.

YB Cikgu lah juga berkesempatan menghadiri majlis perasmian penubuhan Pakatan Pemuda Kampung Berapit serta penyerahan jersi bolasepak kepada Ketua Pakatan Pemuda.

Seterusnya YB Cikgu Lah dijemput memberikan kuliah sebelum Solat Jumaat di Masjid Kmapung Berapit.

Thursday, May 22, 2008

Mokhzani umum keluar Umno

Harakahdaily
Wed | May 21, 08 | 12:01:15 pm MYT
KUALA LUMPUR, 21 Mei (Hrkh) - Dato' Mokhzani Mahathir, 47, mengumumkan keluar dari Umno pagi ini, dua hari selepas bapanya, Tun Dr Mahathir Mohamad meninggalkan parti tersebut.

Beliau bukan sahaja aktif dalam Umno, malah pernah memegang jawatan sebagai bekas bendahari pemuda Umno.

Anak kedua bekas Perdana Menteri itu pernah disenaraikan di tangga ke-28 sebagai individu terkaya di Malaysia pada 2007 oleh majalah Forbes.

Mokhzani juga merupakan Pengerusi Litar Antarabangsa Sepang.

Sementara itu, semalam Ahli Parlimen Jerlun, Dato' Mukhriz Mahathir mendesak Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi supaya meletakkan semua jawatan - presiden, perdana menteri dan pengerusi Barisan Nasional (BN).

Beliau membuat desakan tersebut dalam satu sidang akhbar di ibu negara lewat petang semalam.

Mukhriz bagaimanapun berkata beliau tidak akan mengikut jejak langkah bapanya Tun Dr Mahathir Mohamad dan ibunya Tun Siti Hasmah Mohd Ali keluar daripada Umno.

Beliau yang juga exco Pemuda Umno berkata beliau akan menjelajah ke seluruh negara untuk mendesak Abdullah supaya meletakkan semua jawatan tersebut.

Beliau juga mendakwa, mendapat sokongan semua peringkat, termasuk kalangan Pemuda, Wanita dan Puteri Umno.

Dalam pada itu Bernama melaporkan, Timbalan Ketua Umno Bahagian Merbok Dato' Tajul Urus Md Zain melahirkan rasa kecewa dengan tindakan Mokhzani itu tetapi menjelaskan bahawa ia tidak memberi sebarang kesan terhadap kepimpinan Umno bahagian itu kerana beliau hanyalah seorang anggota biasa dari Umno Cawangan Sungai Layar Hujung.

"Beliau tidak lagi aktif selepas tempoh jawatannya sebagai Ketua Pemuda bahagian berakhir pada penggal lepas," katanya.

Katanya Umno Bahagian Merbok telah menerima sepucuk surat mengenai hasrat Mokhzani untuk keluar parti pagi tadi dan menganggap ia adalah hak peribadi Mokhzani.

Tajul Urus berkata seorang lagi anggota Umno dari Bahagian Merbok yang juga Ketua Umno Cawangan Jalan Badlishah Mejar (B) Anuar Abdul Hamid, turut meninggalkan parti itu.

Katanya Anuar telah menghantar sepucuk surat untuk keluar dari Umno hari ini.

Tajul Urus berkata Anuar adalah Anggota Jawatankuasa Umno Bahagian yang dilantik.

"Umno Bahagian tidak mempunyai sebarang masalah dengan tindakan kedua-dua mereka keluar dari parti kerana setakat ini tiada sesiapapun yang mengikuti langkah mereka," katanya. - mks.

Wednesday, May 21, 2008

Kenyataan Media Presiden


Kenyataan MediaPEJABAT PRESIDEN PARTI ISLAM SE MALAYSIA (PAS)
318A, Jalan Raja Laut, 50350 Kuala Lumpur
Tel: 03-26925000 Faks: 03-26938399


To : All News Editors

From : Roslan Shahir bin Datuk Mohd Shahir
S/U Akhbar Presiden PAS (019 260 1033)

Date : 04 Mei, 2008


HANYA ISLAM YANG DAPAT MENGANGKAT MARTABAT UMAT MELAYU
PAS yakin bahawa martabat, keutuhan dan jatidiri bangsa Melayu hanya dapat diselamatkan melalui Islam. Hanya apabila orang-orang Melayu kembali dan berpegang teguh kepada Islam, maka ketika itu barulah bangsa ini dapat memperolehi keselamatan di dunia dan juga di akhirat. Sebarang usaha samada sengaja ataupun itdak untuk meninggal atau meminggirkan Islam akan mengakibatkan bangsa ini tidak selamat di dunia, apalagi di akhirat.


Masalah umat Melayu selama ini berpunca dari tindakan kita meninggalkan kewajiban meletakkan Islam dilandas yang sebenar. Malah kedudukkan Islam sebagaimana termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan pun tidak kita hargai.


PAS merasakan masalah umat Melayu berpunca dari sikap Umno yang telah meneruskan pembelengguan terhadap Islam yang diamalakan oleh penjajah British. Umno menerima kuasa dengan menambahkan lagi ikatan-ikatan yang sebenarnya telah menyekat taraf dan kedudukan Islam dan mengelirukan bangsa Melayu. Tindakan ini telah merosakkan pemikiran orang Melayu sehingga menjadikan mereka seolah bertuhankan Umno. Malah orang Melayu sehingga beranggapan yang Umno lah segala-galanya, yang memberikan rezeki dan memajukan mereka.


Umno lah yang sesungguhnya telah menghakis beberapa ciri-ciri tamaddun Islam yang sedia terbentuk dalam masyarakat Melayu sebelum ini. Di antaranya ciri ilmu, dimana Umno lah yang bertanggungjawab menghapuskan penggunaan dan penagajaran tulisan Jawi di sekolah-sekolah, mengawal pengajian agama di masjid-masijd termasuklah khutbah-khutbah Jumaat, semata-mata untuk kepentingan politik mereka yang telah mengakibatkan kefahaman agama orang Meayu semakin longgar dan lemah.


Bagi PAS sekiranya agenda pemuafakatan dan penyatuan umat Melayu mahu dilangsungkan, maka ianya mestilah mengambil kira dan menceduk dari model yang telah dibentuk dengan jayanya oleh junjungan kita Nabi Muhammad s.a.w. Rasulullah s.a.w telah berjaya menyatukan kabilah-kabliah Arab di zamannya dengan Islam dan bukannya melalui nasionalisam atau semangat kebangsaan Arab. PAS percaya orang Melayu akan dapat diangkat martabat mereka kiranya mereka serius menjadikan Islam sebagai pegangan , dasar dan matlamat hidup


4 Mei, 2008DATO' SERI TUAN GURU HJ ABD. HADI AWANG
Presiden
Parti Islam Se Malaysia (PAS)

KENYATAAN AKHBAR MB Kedah - Isu Tun Dr.M keluar UMNO


KENYATAAN AKHBAR

YAB Menteri Besar Kedah Darul Aman
Ustaz Haji Azizan Abdul Razak

Tindakan bekas Perdana Menteri dan Presiden Umno, Tun Dr. Mahathir Mohamad keluar dari keanggotaan parti tersebut sebenarnya telah mengiyakan semua kenyataan pemimpin PAS selama ini bahawa Umno bukan sebuah parti yang relevan kepada perjuangan kaum Melayu.

Tindakan Dr. Mahathir itu cukup untuk menggambarkan segala yang dihujah oleh pimpinan PAS terutamanya di era kepimpinan Al-Marhum Dato' Haji Fadzil Mohd. Noor bahawa Umno gagal sebagai sebuah parti untuk membela kaum Melayu adalah benar.

Ternyata bahawa apa yang dibawa oleh pemimpin Umno selama ini hanya retorik, bukan sekadar rakyat menolak parti itu dalam Pilihanraya Umum ke 12 pada 8 Mac lalu, malah pada hari ini, bekas Presidennya sendiri bertindak menolak Umno yang dianggapnya sebagai lemah.

Kenyataan Dr. Mahathir ini juga sebenarnya telah melemahkan semangat kepimpinan Umno secara amnya, apatah lagi Umno Kedah yang menerima tamparan yang cukup hebat, Dr. Mahathir adalah anak Kedah dan pengumuman mengejutkan itu juga di buat di negeri kelahirannya.

Tidak mustahil jika selepas ini berlaku satu himpunan raksaksa rakyat Kedah di Kompleks PAS Kedah, Kota Sarang Semut untuk datang beramai-ramai bagi mendengar sendiri kupasan isu ini oleh beberapa tokoh penting politik tanahair.#


Mohd. Helmi Mohd. Khalid
Setiausaha Akhbar
Menteri Besar Kedah

19 Mei 2008

Tuesday, May 20, 2008

"Bukan saya 'jolok' Mahathir keluar Umno"

Bashir Ishak
Tue | May 20, 08 | 3:24:46 pm MYT
ALOR STAR, 20 Mei (Hrkh) - Pengumuman bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad untuk keluar daripada Umno adalah suatu yang telah dirancangkan oleh beliau sendiri bukannya disebabkan cabaran yang dibuat oleh seorang peserta dalam dialog 'Nasib Kedudukan Bangsa Melayu' di sebuah hotel di sini semalam.

Sebuah akhbar harian berbahasa Inggeris hari ini dipetik menyebut seorang ahli PAS, Ismail Wan Teh merupakan individu yang terbabit mencabar Mahathir keluar dari Umno dalam majlis tersebut.

Ismail yang ditemui hari berkata beliau tidak nampak cabarannya itu menjadi penyebab Mahathir keluar dari Umno sebaliknya sebagai seorang tokoh negarawan yang terbilang, Mahathir tidak mungkin membuat satu keputusan yang terburu-buru.

"Saya memang seorang ahli PAS, tetapi hadir ke majlis dialog tersebut sebagai wakil Badan Bukan Kerajaan (NGO) Badan Bertindak Warga Kedah atas nama perpaduan Melayu," katanya yang juga merupakan Timbalan Yang DiPertua PAS Kawasan Jerlun.

Mengulas lanjut, Ismail melihat kebenaran dalam ucapan Mahathir selama hampir sejam itu yang mana banyak mengupas tentang kepimpinan Umno masa kini yang takut untuk bersuara dan menjaga kepentingan peribadi.

"Apa yang kita lihat ialah orang-orang Umno gagal mentafsir idea-idea Tun Mahathir untuk merungkai permasalahan bangsa Melayu pada masa kini," ujarnya.

Justeru katanya, beliau bangun mengemukakan soalan dan mencabar Mahathir untuk keluar dari Umno bagi membuktikan apa yang disebut dalam ucapannya bukanlah satu retorik semata-matanya.

Begitu juga bila ditanya, Ismail tidak berasa terkejut dengan pengumuman yang dibuat Mahathir kerana beliau sudah dapat menjangkanya berikutan apa yang disebut Mahathir dalam ucapannya.

"Bagi saya, apa yang Tun (Mahathir) umumkan itu bukanlah dirancang oleh beliau seorang. Begitu juga kita kena terima apa yang diumumkannya itu dan janganlah pulak ada pihak yang menghina atau memperlekehkan kredibiliti beliau.

"Kita kena ingat, beliau adalah Perdana Menteri selama 22 tahun dan hampir separuh pemerintahan Umno berada di tangannya. Jadi bagi saya keputusan beliau keluar Umno bukannlah kerana saya yang 'jolok' tapi suatu yang memang telah dirancangkan," katanya lagi. - mks.