Sumbangan dana untuk tabung PKWR

sila hubungi PKWR DUN Pantai Merdeka
04 - 438 0595


pkwrn27@gmail.com
khidmat_pantai_merdeka@yahoo.com

Saturday, July 26, 2008

Hakisan Pantai di Pulau Sayak


26 Julai - Kejadian hakisan pantai di Kampung Pulau Sayak kini menjadi semakin seriuos sejak kebelakangan ini. Pantai yang dimaksudkan terletak di kampung tersebut berhampiran dengan tempat melihat anak bulan.

Pegawai Khas ADUN Pantai Merdeka, Sdr Rosli Darus dalam tinjauannya mendapati hakisan itu semakin teruk sehinggakan benteng yang dibina oleh peniaga berhampiran pantai tersebut turut runtuh.

Penulis yang pernah mengunjungi pantai tersebut juga terkejut kerana sebelum ini pantai itu behgitu landai dan luas, kini pantai berhampiran gerai Mee Udang tersebut nampak merbahaya kerana tanah runtuh akibat hakisan ombak.

Menurut peniaga gerai tersebut, hakisan itu semakin teruk sejak aktiviti menyedut pasir dijalankan ditengah laut berhadapan persisiran pantai tersebut. walaupun pun jauh dari tepi pantai, namun kesannya membawa kepada tanah runtuh dan hakisan di sepanjang persisiran pantai.

Menurut seorang pengunjung, Sdr. Mukhzani Desa 34, beliau sering kesini menjamu selera dan merasa terkejut dengan keadaan yang berlaku dalam sedikit masa. "Dulu pantai ni landai dan boleh nampak dari tempat letak kereta, tapi la ni tak nampak dah, yang nampak hanya tebing curam" katanya.

Menurutnya lagi, beliau kuatir keselamatan pengunjung memandangkan pasir disitu nampaknya 'disedut' bersama setiap kali ombak menghempas pantai.

Rosli dalam temubualnya, menyatakan perkara ini tidak seharusnya dibiarkan dan kajian terhadap alam sekitar perlu dijalankan sebelum dan semasa projek dijakankan. Ini bagi mengelakkan kesan yang tidak baik kepada alam sekitar.

Fwd: Rumah Orang Tua Tanpa Waris Dilanda Ribut

26 Julai - Sebuah rumah rosak sebahagian bumbung akibat dilanda ribut dalam kejadian ribut petang Khamis lepas. Rumah tersebut yang merupakan rumah orang-orang tua tanpa waris terletak di dalam Kampung Pulau Sayak, Kuala Muda, Kedah. Saad Bin Abdullah, yang mendiami rumah tersebut bagaimanapun tidak mengalami sebarang kecerderaan didalam kejadian tersebut.
 
Pegawai khas ADUN Pantai Merdeka Sdr. Rosli Darus, dlm kunjungannya telah rumah orang tua tanpa waris kg pulau saya dalam lawatannya meryatakan, kawasan yg didiami oleh orang-orang tua ini terletak dibawah seliaan Pejabat Jabatan Kebajikan Daerah Kuala Muda dan berjanji akan merujuk perkara tersebut kepada JKM esok untuk tindakan selanjutnya. Rosli dalam kenyataannya berpendapat, JKM sepatutnya menempatkan seorang pegawai atau penyelia bagi tujuan memantau dan menguruskan rumah orang-orang tua tersebut sebagaimana pengurusan lain-lain pusat penempatan kebajikan. Menurutnya kawasan ini pernah terlibat didalam kejadian Tsunami tahun 2004 dan seharusnya semua penghuni rumah orang-orang tua ini dipindahkan ketempat yang lebih selesa dan selamat.